Skidresor till Italien Förstklassig skidåkning och fantastisk mat

Stora skidsystem, berömda alptoppar, många soltimmar, boulevardpister och god mat är bara några få anledningar till varför du borde åka på skidsemester till Italien.

Utöver det så är italienarna fantastiska på att preparera sina pister och du kan ofta räkna med pister som håller sig långt in på eftermiddagen. Därför kan du alltid förvänta fantastisk skidåkning i Italien. Skidåkningen blir ytterligare snäppet bättre när solen strålar dagen lång, vilket den tenderar att göra på de italienska skidorterna.   

Dessutom, i Italien är alla skidåkare välkomna och du tas varmt emot med äkta italiensk gästfrihet.

5 anledningar att åka till Italien på skidsemester 

  • Prisvärt 
  • Stora skidområden med vackra omgivningar  
  • Genuin italiensk gästfrihet 
  • Fantastisk mat 
  • Massvis av soltimmar  

Läs mer om skidresor till Italien här

Gästfavoriter i Italien

En prisvärd skidresa som smakar gott En skidresa till Italien bjuder på variation av högsta kvalitet

I Italien finns riktigt stora skidområden som bjuder på mängder av sol och fantastiska pister.

Bergskedjan Dolomiterna som ligger i östra Italien består av tolv dalar och erbjuder oändlig skidåkning bland de italienska Alpernas vackraste berg. Skidåkningen i de vackra naturomgivningarna gör att man tappar andan. I den västra delen av de italienska Alperna, mot Frankrike, ligger det andra stora skidområdet La Via Lattea, som frestar med fantastiska pister och minst lika läckra omgivningar.   

Perfekta pister i de italienska skidorterna 

Allting är bara lite bättre i Italien. Italienarna själva har en historisk förmåga att se och belysa det estetiska i sina liv, vilket är grunden för en stor del av deras kultur. Det ligger helt enkelt i deras DNA att allt ska vara lite bättre än genomsnittet.  

Det samma gäller pisterna de norditalienska Alperna. Italienerna är inte bara glada i skidåkning, utan är även fantastiskt duktiga på att preparera sina pister. Här kan du räkna med att pisterna är bra långt in på eftermiddagen.  

Prepareringen av pisterna är prioriterad och produktionen av konstsnö från snökanonerna är effektiv och skapar snö av högsta kvalitet.  

Offpist i Italien 

Italienarna tycker också mycket om offpist. Liksom på andra ställen beger man sig ut i offpisten på eget ansvar.  

Faktiskt så är italienarna så glada i mjuk pudersnö och hisnande offpist-åk att de erbjuder heli-skiing och paragliding med skidor på, i de flesta skidorter. Medan heli-skiing inte är tillåtet alls i till exempel Frankrike, anser italienarna att ju mer skidåkning desto bättre.  

Italiensk gästfrihet av bästa sort 

Funderar du på varför Disney valde att låta den älskvärda restaurangägaren Tony, i filmen Lady och Lufsen, vara italienare? Det gör inte vi – denna generösa och romantiska karaktär är nämligen en perfekt avspegling av italienarnas gästfrihet och förmåga att agera värdar.  

I de italienska skidorterna finns många mindre och mellanstora hotell och pensionat som har drivits av samma familj i generationer och som är riktigt bra på att få sina gäster att känna sig välkomna i Italien.  

Som barnfamilj känner man sig ofta särskilt välkommen i Italien – italienarna tenderar nämligen att älska barn! Barnen, eller bambini som de själva säger, ska skämmas bort med råge och ett barnleende och skratt kan göra de flesta italienares dag. Det är definitivt en av orsakerna till att Italien är ett perfekt resmål till barnfamiljen på skidsemester.

Ät och drick gott på skidresan till Italien  

På de italienska skidorterna finns det minst lika många mysiga caféer och restauranger som pistkilometer. Efter en lång dag i skidbackarna kan du stilla hungern med någon av de många italienska delikata rätterna. Njut av en äkta italiensk pizza eller pasta serverad tillsammans med gott italienskt vin. På en skidsemester i Italien kan du alltså förvänta att uppleva både storslagna natur- och matupplevelser. 

Italienarna är stolta över sitt gastronomiska kulturarv och är absolut överens om att pastan ska vara al dente och att den dagliga espresson för cirka 1 euro närmast är en mänsklig rättighet.  

Osso Buco, bruschetta, pizza, pasta, risotto, antipasto och gelato – listan är lång över de italienska läckerheterna. Tillsammans med ett av världens mest varierande vinsortiment blir en skidsemester till Italien lika mycket en fröjd för smaklökarna som för skidåkarmusklerna.  

En skidsemester till Italien har något för alla   

Bland våra skidorter i Italien finns det upplevelser för alla, oavsett om du är en erfaren eller mindre erfaren skidåkare. Italien bjuder på en rad gigantiska skidområden med skiftande terräng, vilket gör att ett och samma skidområde erbjuder många valmöjligheter för alla typer av skidåkare.

Oavsett om du åker på skidsemester med familjen, partnern eller vännerna finns det garanterat en perfekt skidort som väntar på just er. För Italien erbjuder både utmanade skidåkning till familj, nybörjarvänlig skidåkning, mer avancerad skidåkning och ett charmerande byliv med fantastiskt god mat och dryck.   

Vart i Italien går din skidresa? 

Variationen är stor och du hittar bland annat den populära skidorten Canazei som är en del av världens största skidområde Superski Dolomiti. Området, med sina över 1 200 pistkilometer, är så pass stort att vi arrangerar en skidsafari, som tar dig med ut i de mer avlägsna delarna av området. Här finns med andra ord oändliga möjligheter till fantastisk skidåkning.  

Den som letar efter hög och snösäker skidåkning borde kika på Cervinia, som är Italiens högst liggande destination. Detsamma gäller för den livfulla byn Sestriere, som även den ligger på över 2 000 meters höjd. Här finns skidåkning av olympisk klass att utforska, byn var nämligen värdsby för vinter-OS 2006. 

Vidare bjuder Champlouc på en skidåkning med fantastiska naturupplevelser och massor av offpist. Den som är på jakt efter en genuin italiensk upplevelse kan med fördel besöka Sauze d'Oulx. Skidbyn stoltserar med en idyllisk stadskärna och en rik matkultur.    

De billigaste skidorterna i Italien 

Som regel är det de mindre skidorterna i Italien som är billigast, med också klassiker som Sestriere med billiga liftkort och det tullfria Livigno kan komma med på listan.  

Här kan du se billiga skidorter i Alperna

Livigno är en speciell godbit till den prismedvetna skidåkaren. Tack vare byns status som tullfri får man massvis av härlig skidåkningsol och god mat och dryck utan att göra slut på alla pengar i plånboken.   

Skidresa med barn i Italien 

För den som reser med barn är den charmiga byn Passo Tonale ett hett tips, här finns nämligen mängder av breda och fina pister för nybörjare. 

Det smarta med Passo Tonales skidsystem är att de flesta nedfarterna leder ner till byn och därmed gör det svårt att åka vilse.

Skandinavisk skidskola

Vi har skandinavisk skidskola i Italien. Läs mer om skidskola i Alperna här.

Åk över till Schweiz eller Frankrike på din skidresa i Italien 

I Cervinia kan du ta smidigt ta en tur över till Schweiz, där den bilfria byn Zermatt bjuder på en enastående utsikt över det ikoniska Toblerone-berget Matterhorn.  

Sauze d’Oulx erbjuder skidåkning i det franska grannområdet Montgenevre. En annan fördel med Sauze d’Oulx är att det inte är så många som känner till denna pärla, vilket gör att det finns gott om plats i de fina pisterna.  

Varför åka till Italien på skidsemester? 

Som om det inte var nog med de italienska läckerheterna och pisterna, gästfriheten och vädret, finns det ytterligare några fördelar med skidresor till Italien som är värda att nämnas.  

Du får massor av skidresa för pengarna! Alla härligheter till trots – priserna har ännu inte stuckit iväg i de många trivsamma italienska skidorterna.  

En annan fördelaktig aspekt med att skidsemestra i Italien är att transferresorna från flygplatserna i de flesta fall är relativt korta. Allra kortast är avståndet mellan Torino flygplats och Sauze d’Oulx, med cirka en timmes bussresa.  

Kanske ses Italien fortfarande lite som en lillebror i förhållande till de tre stora alpnationerna Frankrike, Österrike och Schweiz, men det är i sådant fall definitivt mer till fördel än nackdel. Känslan av att ha hittat något eget och att få ha det lite för sig själv går inte av för hackor.  

Oavsett vilken skidort du väljer i Italien så kan du räkna med en sak, att leva "det ljuva livet". 

Hitta ditt resmål i Italien

Skidområdet

Byn

Skidresor till Italien

Få ett reseförslag