Längdskidåkning på skidresan

Längdskidåkning i Alperna

Ta med längdskidorna på skidsemestern till Alperna. Även om de flesta skidorter i Alperna är inriktade på utförsåkning, så finns det många destinationer som också erbjuder möjligheten att åka längdskidor på skidsemestern. Flera skidområden i Italien, Österrike och Frankrike bjuder på kilometervis av längdspår med varierande svårighetsgrad, så även den rutinerade längdskidåkaren kan få utmaning.

Här kan du läsa om möjligheterna att åka längd på olika skidorter i Alperna.

Längdskidåkning i Alperna

Längdskidåkning i Italien

Canazei: Områdena Val di Fassa och Val di Fiemme är mycket kända för längdskidåkning, och kanske främst det sistnämnda, där VM har gått flera gånger. Men även i Canazei finns det möjlighet för att upptäcka längdspåren. Inne i byn finns ett avgränsat område för längdskidåkning, på sammanlagt 4.75 km, där du kan utmana alla kroppens muskler i ett ordentligt träningspass, eller bara njuta av naturen och tystnaden med denna fantastiska form för skidåkning. Varje år hålls även den italienska varianten av Vasaloppet, “Marcialonga di Fiemme e Fassa”, en internationell historisk tävling som har betytt mycket för sporten i detta fantastiska område.

Cervinia: Om du vill vila från pisterna en dag så ska du ta på dig längdskidorna och ge dig ut på det 3 km långa spåret nere i byn, en perfekt avslappnings variant med det ståtliga Matterhorn i bakgrunden. Är du en erfaren längdåkare så erbjuder även grannbyn Valtournenche 10 km längdspår, där du bland annat kan åka uppe på 1850 meters höjd i området Champléve. För att få tillgång till spåren betalas en avgift på 4 Euro/ dag, detta betalas på plats.

Champoluc: Vill du ge dig ut på ett ordentligt träningspass eller bara byta ut alpinskidorna för en dag, erbjuder Champoluc flera spår med längdskidåkning. Du hittar bland annat 2, 3, 5 och 7,5 km’s spår i Periasc och 3 km i Villy. Är man en seriös längdåkare och vill ha större utmaningar så ligger det kända Brusson 20 minuter bort med skidbussen. Orten har arrangerat flera stora världscuptävlingar genom åren och många kända längdatleter har kämpat i dessa spår.

Livigno: Livigno är ett paradis för dig som älskar att åka på längden. Här finns hela 40 km preparerade längdspår, detta flacka område på så hög höjd ger fantastiska förutsättningar för längdskidåkning. Många internationella längdstjärnor tar sig till Livigno varje år för att både träna och tävla. För dig som gärna ger dig ut i spåret efter att mörkret lagt sig, så finns det även 2 km elljusspår.

Passo Tonale/Ponte di Legno: De bästa möjligheterna för längdskidåkning i området, hittar du i Vermiglio, grannbyn som ligger 10 km bort, här finns totalt 30 km spår, fördelat på 6 rundor. I Ponte di Legno finns ett 9 km långt spår i ett fantastiskt landskap, små bäckar som rinner och skogspartier som gör att du verkligen upplever den totala tystnaden, som bara längdsporten kan. Även i Passo Tonale hittar du bra längdspår, i byn på hela 1800 meters höjd finns det 5 km att utmana kroppen på.

Sauze d'Oulx/Sestriere: I detta vackra landskap i skidområdet Via Lattea hittar du hela 25 km längdspår, med fantastiska vyer. De flesta spåren ligger bort mot franska gränsen i områdena Clavière och Montgenèvre, och här tillkommer en avgift på 6 Euro för att kunna ge sig ut i spåren.

Längdskidåkning i Alperna

Längdskidåkning i Österrike

Bad Gastein: Du hittar längdspår i alla 3 områdena, Bad Gastein, Bad Hofgastein och Dorfgastein. I Bad Gastein hittar du bland annat spår vid golfbanan och i Sportgastein, där det fördelat på 3 spår finns 20 km. Här hittar du allt, både för nybörjaren och för dig som är ute efter ett ordenligt träningspass.

Ischgl: Längdskidåkningen är inte speciellt stor i just Ischgl by, men möjligheten i området runt omkring är större, med 75 km finns det många möjligheter och det är verkligen att rekommendera. Spåret mellan Ischgl och Galtür som binder ihop de båda områdena vill du inte missa, ett spår i mycket vackra omgivningar.

Saalbach: Saalbach erbjuder mer än bara alpin värdsklasskidåkning, här kan du också byta pjäxorna mot ett par längdskor och ge dig ut i välpreparerade spår. Sammanlagt har Saalbach-HInterglemm 12 km fina längdspår, och bland annat ett höghöjdspår uppe på berget.

Schladming: Det är tydligt att Schladming satsar på den alpina skidåkningen, men även för längdåkaren finns det utmaningar. Schladming och Rohrmoos har tillsammans med Untertal och Hochtal 40 km längdspår, här hittar du något för alla nivåer och även flera rastplatser längs spåren för att fylla på med energi.

St. Anton: I St. Anton med omnejd hittar du 40 km längdspår. Det längsta spåret, Stanzertal sträcker sig på 22 km och börjar i St. Anton, ett spår med lätt svårighetsgrad så det passar precis lika bra till nybörjarna som vill ge sig ut på en långfärd. Känner du för en kortare runda så finns Reiterspåret på 2 km, som även är upplyst kvällstid.

Sölden: Sölden har satsat mycket på längdskidåkningen, här hittar du något för alla nivåer och smaker. I byn hittar du ett spår på 8 km, men räknar du in alla närområden så finns det hela 130 km preparerade spår och flera servicestationer. Du hittar höghöjdsspår och elljuspår, till och med en egen längdskidåkningsbuss till Längenfeld där du hittar ytterligare 60 km.

Wagrain: Det kanske man inte tror - men wagrain har hela 220 km längdspår runt om i området, där allt från nybörjare till erfarna åkare kan känna sig som hemma. Vill du njuta av en härlig runda samtidigt som du njuter av naturen och omgivningarna, vill vi rekommendera Wagrain-Kleinarl rundan och Jägersee rundan.

Zell am See: I detta fantastiska område, hittar du som älskar längdskidåkning, 40 km spår i vackra omgivningar. Ett spår att rekommendera är spåret runt sjön Plettsaukopf på Scmittenberget, där du har en oslagbar utsikt över hela regionen.

Zell am Ziller: Zell am Ziller kan erbjuda 14 km längdspår för dig som vill prova på sporten för första gången eller för dig som är en erfaren åkare. Det finns även elljusspår om du skulle ha lite extra energi kvar på kvällskvisten, detta hittar du på Bäckenfeld-spåret.

Längdskidåkning i Alperna

Längdskidåkning i Frankrike

Avoriaz: Avoriaz har även satsat mycket på längdskidåkningen, som idag är väldigt populärt för oss skandinaver. I Avoriaz hittar du 40 km längdspår som för det mesta går igenom täta skogar och ger er en oförglömlig naturupplevelse. Vissa av spåren kräver en avgift. För dig som vill upp på högre höjder och utmana konditionen så finns höghöjdsspåret le Proclou på 7 km.

Val Thorens: Val Thorens är helt klart känt för sin alpina skidåkning i världsklass, men även längdskidåkning erbjuds. I själva Val Thorens finns ett spår på 4 km, som ligger nere i byn, men ser man till hela området och de 3 dalarna så har du totalt 130 km längdspår att njuta av.

Längdskidåkning i Alperna

Boka din skidresa till Alperna

Nedanför kan du se några av våra förslag till skidresor för dig som också vill åka längdskidor på semestern. Du kan beställa din skidresa till en av Alpernas destinationer med möjligheter till längdskidåkning genom att ringa till oss på 0770 37 37 57 eller skicka ett mail till slopetrotter@slopetrotter.se. Du kan också fylla i formuläret nedanför så kontaktar vi dig med ett erbjudande till din nästa skidsemester.

Få ett personligt erbjudande!

Låt oss ringa dig upp inom 4 timmar innanför våra öppettider.

Eller fyll i dina önskemål till din nästa skidsemester och vi kontaktar dig.

Fyll i dina önskemål till din nästa skidsemester

Chalet Li Mina

Nära liften   Visa på karta

Vårt omdöme 3,5 / 5 Gästernas värdering 3,5 / 5 Läs omdöme 4
Chalet Li Mina
Lägenhet (pension: ingen)

Faciliteter

 • Sängkläder
 • Slutrengöring
 • Parkering gratis
 • Skidkällare
 • Wi-Fi (gratis)
 • Handdukar
Avstånd till
Liften
100 m
Pisten
100 m
Centrum
1.800 m

Hotel Teola

Nära Mottolino-liften   Visa på karta

Vårt omdöme 2,5 / 5 Gästernas värdering 3,0 / 5 Läs omdöme 37
Hotel Teola
Hotel (pension: halv)

Faciliteter

 • Skidkällare
 • Bar
 • Spelhall
 • Solterrass
 • Restaurang
 • Reception
 • Parkering
 • Slutrengöring
 • Wi-Fi (gratis)
 • Djur
 • Barnsäng
 • Garage
Avstånd till
Liften
500 m
Pisten
500 m
Centrum
700 m
Från SEK  7.745

Slopetrotter Skitours Tfn. 0770 37 37 57 E-post slopetrotter@slopetrotter.se Frejgatan 13 Box 1578 114 79 Stockholm

Medlem av Resegarantifonden nr. 1712 och försäkrad enligt paketreselagen.

Vill du ta del av våra bästa erbjudanden?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

För då får du:

✓ De bästa erbjudandena först
✓ Senaste nytt från Alperna
✓ Information till din skidsemester

Direkt i din inkorg!